Harmincmilliárddal olcsóbb is lehetne a 3-as metró felújítása

Kiszámoltuk, mennyibe kerülne a 3-as metróvonal infrastruktúrájának felújítása, ha a 2-es vonal rekonstrukciós költségéből indulunk ki. A különbség közel harmincmilliárd forint lett. Igaz, a kék metró mára sokkal rosszabb állapotban van, mint a piros vonal volt a felújítás kezdetén, 2004-ben.

Számításaink szerint arányaiban legalább 27 milliárd forinttal drágább lesz a 3-as metró felújítása, mint a 2-es vonal rekonstrukciója. A leharcolt kék vonal felújítási tervét tavaly év végére kellett elkészítenie a Főmtervnek. Úgy tudjuk, ez meg is van, de egyelőre sem a BKK, sem a BKV nem adja ki az anyagot.

A 3-as vonal felújításának terve már elkészült. Fotó: Hajdú D. András – Origo

A BKV válaszaiból azonban kiderül, hogy a felújítás során a következő munkákat fogják elvégezni:

  • kijavítják az alagút szigetelését,
  • új tűzvédelmi és hatékonyabb szellőztető rendszert építenek,
  • felújítják az állomásokat,
  • új utastájékoztatási rendszert építenek ki,
  • megújulnak a mozgólépcsők,
  • lifteket építenek,
  • és felújítják a síneket is.

Ez a vonalrekonstrukció tehát, úgy tűnik, tartalmában lényegében megegyezik a 2-es vonal 2004 és 2007 közötti felújításával. A BKV honlapja alapján a piros metróra összesen 43 milliárd forintot költöttek, ami az inflációt figyelembe véve jelen értéken 57,3 milliárd forintnak felel meg.

Minimum 125 milliárd

A 3-as metró infrastruktúrájának rekonstrukciójára 125 milliárd forintot különítettek el az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (IKOP).Ez lesz a legdrágább beruházás az IKOP programok közül, a második legnagyobb összeg a Püspökladány–Debrecen vasútvonal fejlesztése 95 milliárd forinttal.

Tarlós szerint 125 milliárd forintnál biztosan többe fog kerülni a felújítás. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tarlós István azonban már tavaly decemberben azt mondta,

hogy 125 milliárd forintnál biztosan többe fog kerülni a felújítás.

Mivel a Főmterv felújítási tervében becsült összeget nem ismerjük, mi 125 milliárddal számoltunk – ennyire biztosan szükség lesz a felújításhoz. Ebben nincs benne a szerelvények felújítása, és a metrópótló buszok beszerzésének költsége sem.

A 2-es arányaiban olcsóbb volt

A 2-es vonal csak 10,3 kilométeres, és 11 állomása van, a 3-as ezzel szemben 17,3 kilométer hosszú, és 20 állomása van. Ha a piros vonal inflációval kalkulált felújítási költségét felszorozzuk a két vonal hosszának arányával, akkor 97 milliárd forintot kapunk.

Vagyis a 2-es vonal felújítási költségét a 3-as vonalra vetítve körülbelül ennyibe kerülne annak rekonstrukciója.

Ha a felújítási költséget kilométerre bontjuk, akkor az jön ki, hogy a 2-es vonalat kilométerenként 5,6 milliárd forintért újították fel mai értéken, míg a 3-as vonalra 7,2 milliárd forintot költenének kilométerenként.

Ha állomásokra bontjuk le a teljes felújítási költséget, akkor pedig azt kapjuk, hogy a 2-es esetén egy megállót 5,2 milliárd forintért, míg a 3-as vonalon 6,3 milliárd forintért újul meg.

Rosszabb állapotban van

Igényeiben a 3-as felújítása hasonló, mint a 2-es rekonstrukciója.

A kék metró esetén azonban ma már sokkal súlyosabbak a problémák, mint amik a piros vonalnál voltak

– mondta az Origónak Orosz Csaba építőmérnök. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Út és Vasútépítési Tanszékének egyetemi docense szerint például komoly talajmechanikai kockázatokkal lehet számolni, gondot jelentenek a rendszeres beázások, illetve a pálya egyenetlen süllyedése is.

A 2-es vonal felújítása összesen 43 milliárd forintba került. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kék metrón ráadásul hosszabb szerelvények futnak, több utasa van, így a pálya terhelése is nagyobb.

A 3-as tehát rosszabb állapotban van, mint a 2-es vonal volt 2004-ben, amikor elkezdték a felújítását. Azért is kellett az elmúlt években a vonal nagy részén kicserélni a síneket, hogy egyáltalán fenntartható legyen a közlekedés.

A Nagyvárad térnél azonban még így is húsz kilométer per órás sebességre kell lassítaniuk a szerelvényeknek a pálya állapota miatt. A felújítás szükségességét így nem is lehet vitatni.

Lejjebb lehetne faragni

Orosz Csaba szerint azonban

a megfelelő szakmai nyilvánosság és ellenőrzés mellett a minimum 125 milliárd forintos felújítási költséget lejjebb lehetne faragni.

A rekonstrukció pontos összegét persze majd csak a Főmterv felújítási terve alapján kiírt kivitelezői pályázat eredményhirdetése után láthatjuk.

Forrás: http://www.origo.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .