Csepreghy: Százezres leépítés is lehet a közigazgatásban

Amennyiben a gazdasági növekedés tovább folytatódik, 2018-ig akár 150 ezer ember is távozhat a közigazgatásból – mondta  Csepreghy Nándor miniszterhelyettes.

Jóval nagyobb, akár 100-150 ezres leépítést is végrehajthat a kormány a közigazgatásban, amennyiben annak meglesznek a feltételei – mondta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes az ATVEgyenes Beszéd című műsorában.

A bürokráciacsökkentés jegyében 2018-ig tervezi a leépítést a kormány. Fotó: Szabó Gábor – Origo

A miniszterhelyettes azt mondta, amennyiben a gazdasági növekedés folytatódik, a kormány 2018-ig jóval nagyobb leépítést is végrehajthat a közigazgatásban.

Csepreghy Nándor hozzátette: a százezres leépítés nem azt jelenti, hogy az érintett emberek mind elveszítik a munkájukat. Ezt azzal magyarázta, hogy évente több tízezren mennek nyugdíjba a közigazgatásból, akiknek a helyét nem kell betölteni, valamint az állam által finanszírozott átképzéseknek, és a létrejövő új piaci munkahelyek által sem lesznek az elküldött emberek munkanélküleik, ennek nagyságrendjéről azonban nem beszélt.

Lázár János Miniszterelenökséget vezető miniszter a január 21-i Kormányinfón beszélt a bürokráciacsökkentésről. Azt mondta, ennek a jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi.

A Policy Agenda idevágó elemzése szerint, ha a jelenlegi szerkezetben hajtanák végre az állami bürokráciacsökkentést, az 25-30 ezer embert érinthet. Azonban sem az önkormányzati szektorban dolgozóknál, sem a központi költségvetésnél, sem az egészségügy területén, sem a rendvédelmi dolgozóknál nem tud a kormány végrehajtani jelentős létszámú leépítést. Szerintük ennek az az oka, hogy ez túl nagy politikai kockázattal járna, és érzékenyen hatna a kormánypártok támogatottságára is.

Forrás: http://www.origo.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .