Csaknem négymillióval forinttal gazdagodott Áder János

Hárommillió forinttal növelte folyószámláján tartott pénzét Áder János köztársasági elnök egy év alatt, emellett életbiztosításának értéke növekedett – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható vagyonnyilatkozatából, amely vasárnap került fel az oldalra.

Az államfő ING életbiztosítása idén mintegy kétezer ötszáz euróval ér többet, mint egy évvel ezelőtt – 110 ezer eurót -, más jelentős változás azonban nincs az államfő vagyonával kapcsolatos dokumentumban.

VAGYONNYILATKOZAT

ÁDER JÁNOS
titulus: köztársasági elnök
párt: –
Vagyonnyilatkozat letöltése

JÖVEDELEM (bruttó – Ft/hó)
2014: 1.500.000
2015: 1.500.000
Áder János államfői fizetésén kívül nem kap máshonnan pénzt.

MEGTAKARÍTÁS (Ft)
2014: 48.955.589
2015: 52.200.856

ADÓSSÁG (Ft)
2014: 0
2015: 0

VAGYONELEMEK
Ingatlan: a II. kerületben egy 190 nm-es lakás fele, valamint Kisorosziban egy 284 nm-es telken egy 75 nm-es lakóház negyede. Köztársasági elnökként diplomáciai ajándékokat is kap, ezeket viszont nem részletezte.
A köztársasági elnök továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja.

Áder Jánosnak továbbra sincs saját autója, és más nagy értékű ingóságról sem számolt be vagyonnyilatkozatában.

Az államfő a folyószámláján több mint 4,5 millió forintot tart – mintegy 3 millió forinttal többet, mint egy évvel ezelőtt -, tartós befektetési értékpapírszámláján pedig összesen több mint 2,5 millió forinttal rendelkezik, ez alig több a tavaly feltüntetett értéknél.

Az államfő szintén birtokolja még 28 ezer eurós, valamint 3300 dolláros megtakarítását, és megvan még a bő egy éve vásárolt egymillió forintnyi Prémium államkötvénye is.

Áder János köztársasági elnök. Fotó: Polyák Attila – Origo

A köztársasági elnök ügyvédi hivatását szünetelteti, így abból jövedelme nem származik, nyilatkozata szerint államfői juttatásban a törvény szerint részesül, a kapott ajándékokról pedig úgy nyilatkozott: azokat a diplomáciai kapcsolattartás keretében kapta.

Forrás: http://www.origo.hu/