Kiss Szilárd elismeri: megbukott az átvilágításon

Először nyilatkozott korrupciógyanús ügyeiről az egykori moszkvai agrárattasé. Kiss Szilárd annyit elismert, hogy megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, minden más vádpontban viszont ártatlannak tartja magát – amíg bíróság nem dönt az ellenkezőjéről.

Tagadja Kiss Szilárd hogy, együttműködött volna az orosz alvilággal, vagy hogy prostituáltaknak intézett volna vízumot. Az egykori orosz attasé először nyilatkozott az őt ért vádakról, amikre többnyire azonos tartalmú választ ad: aljas rágalmak érik, és ő ártatlannak számít – amíg jogerős bírósági ítélet másként nem dönt ügyeiben.

Erős vádak

Kiss Szilárdot a Privátkopó újságírója kérdezte, főként az Indexben megjelent cikksorozat kapcsán. Korábban a portál írt magyar és az orosz politikai-üzleti életben is ismert agrárdiplomata ügyeiről. Ötrészes oknyomozó cikksorozatuk szerint az egykori diplomata

  • 40 millió forinttal próbált megvesztegetni egy takarékszövetkezeti elnököt, hogy elkerülje egy 700 milliós tartozás visszafizetését
  • gyanús orosz figuráknak, prostituáltaknak segített magyar vízumhoz jutni
  • erős orosz titkosszolgálati és maffiakötődései lehetnek
  • a titkosszolgálat szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentett
  • diplomata rendszámmal trükközött, miután visszatért Oroszországból

Sokat élt külföldön, ennyi a gond

A fentiekből Kiss Szilárd csak a nemzetbiztonsági kockázat tényét ismerte el, és azt ,hogy megbukott egy C-típusú átvilágításon, de a kockázat szerinte természetes azoknál, akik öt évnél tovább éltek külföldön.

Az interjúban azt sem tagadta, hogy 2015 januárjában előzetes letartóztatásba helyezték.

Szerinte ezért sem volt ideje aztán leadni orosz diplomata rendszámát és helyette visszakapni a régit. A férfi ellen tavaly áprilisban a kecskeméti ügyészség is vádat emelt, hűtlen kezelés miatt. Végül kilenc hónapot ült, és bár azóta szabadlábra helyezték, az országot jelenleg sem hagyhatja el.

Utalgat, de nem állít

Ami az Index állításait és cikksorozatát illeti, Kiss Szilárd sejtelmesen Udo Ulfkotte Megvásárolt újságírók című könyvét emlegette, bár attól visszakozott, hogy ennél konkrétabban fogalmazzon.

Forrás: Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .