Kiderült, honnan tudta Rogán, kit kell meggyőznie

Vajon honnan tudta Rogán Antal, ki az a magánszemély, akit meg kell győznie, hogy vonja vissza a népszavazási kezdeményezését kvótaügyben, hogy szabad utat kaphasson később a kormány saját beadványa? Egyedül a beadványozó neve nyilvános, de ez nem sokat segít. Kiderült, a megoldás egyszerűbb, mint gondolná.

Csabai József – mindössze ennyit, egy nem túl ritka nevet lehetett tudni a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról azzal kapcsolatban, ki az, aki február 17-én népszavazási kezdeményezést nyújtott be az alábbi kérdéssel: 

Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarország ne hajtsa végre az Európai Unió döntését a menekültek kvóta szerinti elosztásáról?

Utat engedett a kormánynak

A beadványozó és kérdése azután vált érdekessé, hogy egy héttel később Csabai József visszavonta a kezdeményezését. Mindössze másfél órával azelőtt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében bejelentette: a kormány országos népszavazást indít a témában egy nagyon hasonló kérdéssel:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Sokakban felvetődött, honnan tudta egy magánszemély, milyen bejelentést tesz Orbán Viktor, hogy a kedvéért visszavonhassa a kormány kvótaügyi referendumát blokkoló saját kezdeményezését? Mint arról az Origo is beszámolt, onnan, hogy Rogán Antal mondta neki, és meggyőzte, hogy a kormány sokkal jobb kérdést ad be.

Hogy érte el Rogán Antal?

Ezután viszont az merült fel kérdésként, hogyan tudott Rogán Antal személyesen egyeztetni Orbán bejelentése előtt Csabai Józseffel, honnan tudta, hol keresse őt? A Google keresője Csabai József névre nem ad ki olyan, értékelhető információt, ami alapján szűkíteni lehetne a kört, vagy olyat, ami közelebb vinne ahhoz, ki lehetett a beadványozó magánszemély.

Rogán Antal nagyon meggyőző tud lenni. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az internetes tudakozó 26 telefonszámot dob ki országszerte Csabai József névre. Nem kizárt persze, hogy Rogán Antal és munkatársai végighívták mindannyiukat és így találtak rá az illetőre, de azért megkérdeztük a népszavazási kezdeményezéseket befogadó, és a beadványozó minden személyes adatát ismerő Nemzeti Választási Irodát (NVI), kiadják-e Csabai József elérhetőségét.

Az NVI-től azt a választ kaptuk, hogy “a népszavazási kezdeményezés benyújtóinak személyes adatai, elérhetőségei nem nyilvánosak.” Egy újabb levélváltás után pedig kijelentették: nem adtak ki semmilyen személyes adatot sem Rogán Antalnak, sem más kormányzati szervnek, sem pedig magánszemélynek Csabai Józsefről.

A Fidesztől tudják, ő szólt

Ezután megkerestük Rogán Antal minisztériumát azzal a kérdéssel: honnan tudták Csabai József személyes adatait. A válasz meglepő volt: saját magától. Mint a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte,”Csabai József levélben tájékoztatta a Fidesz országos központját arról, hogy népszavazási kérdést nyújtott be, ilyen formában értesült a Miniszterelnöki Kabinetiroda az elérhetőségéről.”

Ezek után már csak két nyitott kérdés maradt. Az egyik: Csabai József miért tartotta fontosnak tájékoztatni a Fideszt arról, hogy benyújtott egy ilyen témájú kérdést, ha nem tudta, hogy egy héttel később a kormány is ezt teszi? A másik: a Fidesz-központ vajon minden állampolgári levelet megküld Rogán minisztériumának?

Forrás: http://www.origo.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .