Jogerős: ki kell adni az MNB-alapítvány adatait

Kiderülhet, pontosan mire költenek el milliárdokat a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok. Az egyik, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány esetében a minap hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla arról, hogy a gazdálkodási adatok nyilvánosak, azokat ki kell adni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és így annak alapítványai is közpénzt kezelnek, közpénzzel gazdálkodnak, így az általuk között szerződések, a gazdálkodásuk adatai nyilvánosak, így ezeket az információkat ki kell adni – ez a lényege annak a jogerős ítéletnek, amit a minap hozott a Fővárosi Ítélőtábla az egyik alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) ügyében.

Kérte az adatokat, de hiába

A bíróságra azután került az ügy, hogy korábban az MSZP frakcióvezető-helyettese, Tóth Bertalan fordult ugyan a jegybank alapítványainak gazdálkodása kapcsán a PADA-hoz, illetve Matolcsy György MNB-elnöknél és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél is érdeklődött, de az általa kért szerződéses, gazdálkodási adatokat nem kapta meg.

A Magyar Nemzeti Banknak hat alapítványa is van. Fotó: Bielik István – Origo

Első fokon már tavaly nyáron kimondta a Fővárosi Törvényszék a PADA ügyében indított perben, hogy a jegybank és a PADA közpénzzel gazdálkodik. A per tárgya ennek eldöntése volt: míg a felperes Tóth Bertalan erre hivatkozva kérte az adatok kiadását, a PADA azt állította, alapítója ugyan az MNB, de ő maga mégsem közpénzt kezel, emiatt nem közérdekűek a szerződések sem.

A Fővárosi Ítéálőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, és arra kötelezte a PADA-t, hogy 15 napon belül adja ki az adatokat. Első fokon már több másik MNB-s alapítvány ügyében is döntés született, hamarosan ezekben is várható jogerős, másodfokú döntés az ítélőtáblán. Tóth Bertalan az Origónak azt mondta, hasonló, az adatok kiadására kötelező jogerős ítéletekre számít.

Az MNB hat alapítványa:

  • Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA)
  • Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS)
  • Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO)
  • Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC)
  • Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA)
  • Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI)

Kerestük kérdéseinkkel a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályát is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a jogerős ítélet alapján kiadják-e 15 napon belül a kért adatokat. Megjegyzendő, hogy a jogerős döntés ellen ugyan lehet felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, de ennek információnk szerint nincs halasztó hatálya. Amint választ kapunk az MNB-től, cikkünket frissítjük.

Forrás: http://www.origo.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .