A magyar EP-képviselők többsége nem árulja el, hogy mire költi a havi 4300 eurós költségtérítését

ep

Megkérdeztük a 21 magyar EP-képviselőtől, hogy mire költik a havi 4320 eurós költségtérítésüket. Balczó Zoltán, Jávor Benedek, Meszerics Tamás, és Ujhelyi István érdemben reagáltak, Molnár Csaba és Niedermüller Péter cinikusan, a többiek pedig semmit nem válaszoltak.

Mint korábban megírtuk, pereljük az Európai Parlamentet, mert semmit nem hajlandó elárulni arról, hogy az Európai Parlamentben ülő képviselők a fizetésükön felül nekik kiutalt költségtérítéssel és juttatásokkal hogyan számolnak el. A per lassan elkezdődik Luxemburgban, de azt már most tudjuk, hogy évi mintegy 12 milliárd forint sorsáról a perben nem fogunk megtudni semmit.

Ugyanis a havi 4320 eurós (közel 1,3 millió forintos) általános költségtérítésnek nevezett összeget a 751 EP-képviselő minden hónapban felveszi, de arról nem kötelesek benyújtani semmilyen elszámolást, hogy mire költik.

Cikksorozatunk előző része: Az Európai Parlamentet pereljük az EP-képviselők juttatásainak és költségelszámolásainak adataiért

Az Európai Parlament 2014-ben az 1,7 milliárd eurós (hozzávetőleg 550 milliárd forint) költségvetésének 27 százalékát költötte képviselői juttatásokra. Ez az évi 474 millió euró (147 milliárd forint) magában foglalja a képviselők fizetését, az úti- és irodai költségeiket, valamint a személyzetük bérét. A fizetésükön kívül minden pénzt arra kapnak, hogy a képviselői megbízatásukat ellássák.

Az elköltött összegekre vonatkozóan dokumentumokat nyújtanak be, amiket az uniós jog alapján elvileg megismerhetnénk. Azonban az Európai Parlament semmilyen adatot nem adott ki arról, hogy melyik EP-képviselő mikor és hogyan használta fel a költségtérítéseket. Úgyhogy az összes uniós tagállamban dolgozó egy-egy újságíró, köztük az Átlátszó munkatársa, közösen perelték be az Európai Parlamentet az Európai Bíróságon. Tovább az előző cikkre.

Addig is gondoltunk egyet, és megkerestük az európai parlamenti email-címükön mind a 21 magyar EP-képviselőt az alábbi kérdéssel:

“Tisztelt Képviselő Úr/Asszony!
Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy az Európai Parlamenti képviselő státuszára tekintettel Önnek járó havi 4320 euró összeg általános költségtérítés terhére kivel, milyen tárgyú és értékű szerződéseket kötött mandátumának megkezdése óta. Különösen kérem a költségtérítés terhére esetlegesen bérelt irodával kapcsolatos szerződést másolatban megküldeni szíveskedjen.”

Azt gondoljuk, hogy ha a magyar emberek jó esetben egy bérletet kapnak munkába járáshoz, és azt is számlával kell igazolniuk, akkor helyes lenne, ha tudnánk, hogy a több mint száz bérlet árát mire költik havonta a magyar képviselők. Különös tekintettel arra, hogy a számlát az utolsó eurócentig az európai adófizetők állják.

Ezért okkal számítottunk arra, hogy a minket képviselők válaszolnak nekünk. Pláne, hogy a magyar törvények alapján a közpénzek felhasználása közérdekből nyilvános adat, és külön nevesíti a szabályozás az európai uniós költségvetést érintő juttatás felhasználását.

Ehhez képest mindössze négyen válaszoltak érdemben, ketten valamit, a többiek pedig semmit.

Balczó Zoltán (Jobbik): “Mandátumom megkezdése óta két, jelenleg is élő szerződést kötöttem a szóban forgó keret terhére. Az egyik mobiltelefonok és hozzá tartozó internethasználat előfizetésére, a másik pedig irodabérletre vonatkozik. Képviselői irodát – amelyben három asszisztensem dolgozik – Budapesten bérlek egy Kft-től szerződés szerinti havi 250.000. Ft + ÁFA összegben. A bérleti díj a rezsi költségeket is magában foglalja.”

Jávor Benedek (Együtt2014-PM) asszisztense: “Jávor Benedek általános költségkeretéről (GEA) történt költéseket az alábbi linken megtekintheti. Minden félév végén közzétesszük, hogy mikre is költöttünk. Mellékeltem, hogy a költségkeretet milyen célokra lehet fordítani, de az oldalon több hasznos linket is találhat.” http://javorbenedek.hu/uvegzseb/irodai-kiadasaim/

Meszerics Tamás (LMP) asszisztense: “Képviselő Úr irodája a General expenditure allowance keret terhére a magyarországi Vodafone illetve a belga BASE telefontársaságokkal áll szerződésben, irodát pedig nem bérel sem Budapesten, sem egyéb városban.”

Molnár Csaba (DK) és Niedermüller Péter (DK) asszisztense: “A Demokratikus Koalíció EP képviselői az általános költségtérítést a lent található szabályoknak megfelelően és az ezekben megjelölt célokra használják fel: az Európai Parlament Elnökségének 2009/C 159/01-es számú határozatának 3. szakasza, valamint a Képviselők Kézikönyvének 3.2.4-es fejezete szerint. A fenti dokumentumokat szíves tájékoztatásul csatolom levelemhez. Ezen túl szeretném tájékoztatni, hogy az általános költségtérítés terhére a képviselők irodát nem bérelnek.”

Ujhelyi István (MSZP): “az Európai Parlament által biztosított általános költségtérítési keret terhére – az egyszeri számlákkal igazolt költések mellett – az alábbi szerződéseket kötöttem a mandátumom kezdete óta:

Az egyiket a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft.-vel, amely egy Volkswagen kisbusz bérléséről szól, árfolyamtól függően havi 1280-1300 eurós átalánydíjjal. Ezt az autót a teljes irodám használja, elsősorban Budapest és Brüsszel/Strasbourg, valamint Brüsszel és Strasbourg között, de számos protokolláris feladatra is igénybe vesszük. Kihasználtságát jól mutatja, hogy alig két év alatt már közel kétszázezer kilométert utaztunk vele. Ez a lízingszerződés jelenleg is élő megállapodás.

A másik szerződés (együttműködési megállapodás) a Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvánnyal köttetett iroda- és tároló használatra, illetve alkalmanként közös programok szervezésére; mégpedig határozott időre: 2015.01.01. és 2015.12.31. közötti időszakra, havi 1500 euró értékben. Ennek példányát, kérésére csatoltam.

Európai parlamenti képviselőségem első időszakában nyilvánvalóvá vált, hogy – ha átmeneti időre is, de – szükségem van egy budapesti irodára (a Képviselői Irodaházban erre nem volt megfelelő lehetőség, az MSZP-nek pedig jelenleg nincs használatban lévő székháza, ahol biztosítani lehetne a feltételeket), emellett pedig tárgyalóra és raktárhelyiségre is. Utóbbira elsősorban a korábbi parlamenti éveim során nagy mennyiségben összegyűlt iratok, ajándéktárgyak és egyéb, a politikusi munkámhoz kötődő eszközök átmeneti tárolása miatt volt szükség.

Ugyancsak az elmúlt időszak költségei közé sorolhatóak a GSHK Asia Kft.-vel kötött szerződések (2400 euro/2014.12.; 1350 euro/2014.10.; 1500 euro/2014.09.; 2440 euro/2015.02.), amelyek egyszeri megbízások voltak kínai tolmácsolásra, kínai fordítómunkára, programszervezésre, a kínai szakmai szervezetekkel való kapcsolattartása és delegációik kísérésére; a Kínai Népköztársasággal történő együttműködésért felelős delegáció tagjaként végzett munkámmal és a TRAN bizottság turizmusért felelős alelnökeként a Kína-EU turisztikai kapcsolatokkal összefüggésben.

A szerződéses költések közé sorolható a telefonszámlám is, amely rendszeres ugyan, de változó összegű. A Telekomnál vagyok szerződésben, a havi számlám átlagosan több tízezer forint szokott lenni, függően attól, hogy mennyit és képviselői kötelezettségeimből adódóan melyik országban használom.”

A többi 15 magyar EP-képviselő semmit nem válaszolt. Így továbbra sem tudjuk, hogy mire költik a havi 4320 eurós költségtérítésüket olyan közismert emberek, mint a fideszes Deutsch Tamás, Pelczné Gáll Ildikó, és Szájer József, vagy a jobbikos Morvai Krisztina és Kovács Béla, valamint a szocialista Szanyi Tibor, továbbá a hírekben meglehetősen ritkán szereplő, további magyar EP-képviselők.

A válaszok elmaradása és az elégtelen tájékoztatások miatt a NAIH-hoz fordulunk, kérve az ügyben a hatóság állásfoglalását. Könnyen lehet, hogy ott sem járunk majd sikerrel, mert a kérdésben a magyar államnak nincs joghatósága. De egy próbát megér, mert akkor legalább kiderül, hogy az Európai Parlamenti képviselőink többsége pont olyan, mint egy átlagos hazai politikus: titkolózni szeret, de számot adni a saját tevékenységéről és pláne pénzügyeiről nem.

Forrás: Átlátszó.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .